Türkçe   English   Site Haritası.  


  BİLGİ PAYLAŞIMI 
Ders Notları
İnternet
Kişisel Gelişim
Klavye kısa yollar
Komutlar - Kısa Yollar
Markalaşma
Personel Yönetimi
Satış - Pazarlama
Web Sitenize MSN Üzerinden Canlı Destek Verin!
Yönetim/Organizasyon
Zaman Yönetimi
Best Of FW Maillerim:)
E-Posta
Kutlamalar
Küçük Kodlar
SEO
• Arama Motorları ve Dizinlere (Google, Yahoo, MSN, dmoz) Kayıt
• Backlink Nedir?
• Dmoz’a Nasıl Kayıt Yapılır?
• Domain Bazılı Seo Yönetimi
• Görseller
• SEO Analizi
• SEO Teknikleri (SEOmoz 2009 Anketi)

Site İçi Arama

SEO Analizi
Başlık Uzunluğu
Bilgi : Sayfa başlık uzunluğu 70 karakterden az olmalıdır.
 
Anahtar Kelime Uzunluğu
Bilgi : Meta Keywords uzunluğu 260 karakterden az olmalıdır. Fazla olması, spam şüphesi sebebiyle seo açısından sakınca oluşturabilmektedir.
 
Açıklama Metni Uzunluğu
Bilgi : Meta Description uzunluğu, 160 karakterden az olmalıdır. Fazla olması, spam şüphesi sebebiyle seo açısından sakınca oluşturabilmektedir.
 
Heading Etiketleri
Bilgi : Bir web sitesinde mutlaka heading (hr) etiketleri bulunmalıdır. Sitenizde max. 1 adet h1 etiketi, max. 4 adet h2 ve max 4 adet h3 etiketi olmalıdır.
 
Toplam Resim Sayısı
Bilgi : Sitelerde yer alan resim sayısı arttıkça, sitenin toplam boyutu da artmakta, sitenin kaynak kodu oranı yazı oranına göre artmakta ve sitedeki sorgulama sayısı da artaak, sitenin hızını da doğrudan etkileyerek seo açısından zarar vermektedir. Sitelerde kullanılan resim sayısı olabildiğince azaltılmalı ve kullanılması gereken resimlerin boyutları küçültülmelidir. Resim sayısını ve dolayısıyla sorgulama sayısını azaltmanın en iyi yolu, resimlerde css sprite tekniğini kullanmaktır.
 
Dahili Link Sayısı
Bilgi : Site içi linkleme seonun vazgeçilmezlerindendir. Yalnız bu konuda da istikrarlı davranmak gerekir. Site içeriindeki dahili link sayısı 40 linki geçmemelidir.
 
Harici Link Sayısı
Bilgi : Harici link sayısı 20 linki geçmemelidir. Gereksiz sitelere link verilecekse bunlar "nofollow" etiketi ile gösterilmelidir.
 
NoFollow Link Sayısı
Bilgi : Google bir sitenin mutlaka nofollow kullanmasını önermektedir. Kalitesine güvenmediğimiz ve pagerank değerimizi paylaşmak istemediğimiz sitelerin nofollow ile gösterilmesi, pagerank veya site kalitesi yönünden o siteye kefil olmadığımızı belirtmiş oluruz.
 
Favicon Simgesi Kullanılıyor mu
Bilgi : Favicon, siteler açısından bir kalite yönergesidir. Özellikle sitelerin, kullanıcıların aklında kalması için sitenin logosu kadar etkili bir özelliktir. Yeni web teknolojilerinde, ortaya çıkan favicon özelliği, web teknolojilerinin seo ya etkisi açısından da kullanılması gerekmektedir.
 
"ALT" Etiketi Olmayan Resimler
Bilgi : Sitede bulunan her resim için alt etiketi kullanılması gerekmektedir. Google resimleri okuyamaz, ancak resimin içeriğini alt etiketine yazılan açıklama ile anlayabilmektedir. Resim aramalarında iyi sonuçlar elde etmek ve resimlerimizin google tarafından okunmaısnı sağlamak için, resimi alt etiketinde açıklamamız gerekmektedir.
 
Style Dosyası Sayısı
Bilgi : Sitelerde yer alan stil dosyaları, tema ve eklenti kaynaklı olabilmektedir. Ancak sorgu sayısının azaltılması ve stil dosyasının hızlı yüklenerek sitenin hızlanması için birden fazla stil dosyası tek bir dosyada birleştirilmelidir.
 
JavaScript Dosyası Sayısı
Bilgi : Javascript dosyaları, sitelerin yavaşlamasındaki en önemli faktörlerden biridir. Sitede barındırılan javascript dosyalarından kullanılmayanlar veya çok az kullanılanlar temizlenmelidir. Aynı zamanda js optimizer siteleri aracılığıyla, javascript dosyaları küçültülerek çalıştırılması kolaylaştırılmalıdır.
 
Sitedeki Tüm Sorgu Sayısı
Bilgi : Sitede ne kadar dosya çalıştırılıyorsa, bunlardan her biri ayrı sorgu ile gerçekleştirilir. Sorgu sayısının yüksek olması sunucunun yavaş sonuç vermesine ve yüzlerce kullanıcı için aynı işlemi yapması sonucu kilitlenmesine bile sebep olabilmektedir. Bu sebeple bir sitedeki sorgu sayısı 20 olacak şekilde optimize edilmelidir.
 
Sitedeki DNS Sorgu Sayısı
Bilgi : Bir sitede, harici kaynaklı dosyaların çalıştırılması ayrı dnslerin sorgulanması yoluyla gerçekleştirilmektedir. Google, sitelerin dns sorgu sayılarının sitenin yavaşlamasındaki en önemli faktör olduğunu bilmekte ve bu sebeple webmaster araçlarında site hızlandırma bölümünde tavsiyeler arasında bu konuya değinmektedir.
 
HTML Boyutu
Bilgi : Bir sitenin Html boyutu, sitenin toplam kaynak kodu yoğunluğunu vermektedir. Bu büyüklük ne kadar az olursa site kodlaması o kadar temiz kabul edilmiş olur. Sitenin hızlanmasındaki diğer bir faktördür. Bir sitede html boyutu 25 KBı geçmemelidir.
 
Gzip Kullanımı
Bilgi : Gzip sitelerdeki html dosyalarının %80e varan oranlarda sıkıştırılarak, arama motoru botları tarafından daha hızlı okunmasını ve kullanıcılar tarafından da sitelerin daha hızlı açılmasını sağlar.
 
Robots.txt Mevcut Mu
Bilgi : Robots.txt dosyası Google a indexlenmesi ve indexlenmemesi istenilen dizinlerin belirtildiği dosyadır. Google botlarının sitemizde hangi sınırlar dahilinde arama yapabildiğini belirttiğimiz dosyadır. Herhangi bir kısıtlama olmasa bile robots.txt dosyasının kullanılması Google açısından bir gerekliliktir.
 
Sitemap.xml Mevcut Mu
Bilgi : Sitemap.xml dosyası sitelerin içeriğini yansıtan bir yol göstericidir. Dolayısıyla sitedeki tüm sayfaların sayısı ve bu sayfaların güncellenme sıklığı gibi önemli bilgileri, arama motorları tarafından indexlenmede kullanılmasını sağlarız. Sitelerin hızlı ve tam indexlenmesi için kullanılması gereklidir.
 
Domain Yaşı
Bilgi : Sitelerin yaşı seo açısından önemli bir kriterdir. Sitelerin yaşı, Google açısından deneyim olarak algılanmakta ve önemli bir kriterin seoda olumlu bir şekilde yer almasını sağlamaktadır.
 
Domain Bitiş Tarihi
Bilgi : Domain bitiş süresi ne kadar uzun olursa, Google gözünde o kadar ileriyi düşünen ve geleceğe yatırım yapan bir site olduğu kanısına varılır. Dolayısıyla sitelerin 3 - 5 yıl gibi bir süre kayıt edilmiş olması seo açısından olumlu sonuç vermektedir.
 
Domain Bitiş Tarihi
Bilgi : Domain bitiş süresi ne kadar uzun olursa, Google gözünde o kadar ileriyi düşünen ve geleceğe yatırım yapan bir site olduğu kanısına varılır. Dolayısıyla sitelerin 3 - 5 yıl gibi bir süre kayıt edilmiş olması seo açısından olumlu sonuç vermektedir.
 
URL Canonical Kullanılıyor mu
Bilgi : Canonical url, aynı içeriğe sahip olabilecek farklı uzantılardaki urllerin, Google tarafından kopya içerik olarak algılanmasının önüne geçmektedir. Örneğin, url.com ve url.com/index.php gibi aynı sayfaya yönlenen yalnız farklı iki sayfa olarak indexlenen sayfaların kopya içerik olmasını engeller
 
"HEIGHT" ve "WIDTH" Etiketi Olmayan Resimler
Bilgi : "Sitede gösterilen her resimde mutlaka height ve width ölçüleri belirtilmelidir. Çünkü web tarayıcıları, genişlik ve uzunluk ölçüsü girilmemiş resimleri önce tam ekran açar, sonra resimin kendi ölçülerine getirir, bu durum da zaman kaybına sebep olur. Eğer resimlere genişlik ve yükseklik değerleri ilave edilirse, resimler ilk açılırken orjinal boyutları ile görüntülenir. Bu şekilde daha hızlı yüklenir.Örnek height="100" width="100"
 
W3C CSS ve W3C XHTML Hataları
Bilgi : Sertifikalar bir sitenin Google gözünde belirli bir değere ulaşması için en önemli seo kriterleridir. Sitelerin html ve css yapısının düzgün kodlanmasını onaylatmak, hem bu konuda sertifika almanızı hem de düzgün tasarım sayesinde sitelerin hızlı açılmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla xhtml ve css kodlamaları hatasız olmalıdır.
 
İndexsiz Url Sayısı
Bilgi : Bir sitenin kendisine ait index sayıları hariç, başka sitelerde yer alan url sayısı sitenin bilinirlik düzeyini göstermektedir. Google açısından önemli bir kriter olan indexsiz url sayısı, sitelerin başka sitelerde ne kadar önerildiğini göstermektedir.
 
Inline CSS ve JavaScript Kullanımı
Bilgi : Css ve Js kodlamaları xhtml içerisinde yer almamalıdır. Bun dosyalar harici bir kaynaktan çağırılmalıdır.
 
Language="javascript", TABLE ve Target Kullanımı
Bilgi : Javascript kodlama yapısı, yeni web teknolojileri dahilinde Language="javascript" kodu olmadan gösterilmelidir. Yeni web teknolojileri dahilinde web sitelerinde, html tablo yapısı yerine css tablo yapısı kullanılmalıdır. Linklerde target etiketi yerine yeni web teknolojisi olan rel="external" kodu kullanılmalıdır.
 
Google PR Değeri
Bilgi : Google Pagerank, Googleın sitenize gelen backlink ve içerik özgünlüğü gibi temel kriterlere göre verdiği bir puanlama sistemidir. 10 üzerinden belirtilen bu puanlarda, seo konusunda dürüst ve yasal çalışarak arttırılması oldukça kolaydır.
 
Google Backlink Sayısı
Bilgi : Google Backlink, web sitelerne gelen bağlantıların Google süzgecinden geçirilerek dofollow olanlarının listelendiği linklerdir.
 
Google İndeks Sayısı
Bilgi : Google İndex sayısı ne kadar fazla olursa, sitenin içeriği de o kadar kasapmlı ve geniş sayılır. Dolayısıyla sitenin oturaklı ve kaliteli bir site olmasının belirtilerinden biri de sitenin index sayısıdır.
 
Yahoo İndeks Sayısı
Bilgi : Yahoo arama motoru optimizasyonu için de yahoo tarafından indexlenmiş sayfa sayısının fazla olması gerekmektedir.
 
ALEXA Değeri
Bilgi : Alexa Değeri, siteye ait sorgu ve ziyaret trafiğinin Dünya sıralamasındaki yerini belirtmektedir.
 
DMOZ Kaydı
Bilgi : Dmoz Dünyanın en büyük dizini olması sebebiyle, Google nezdinde büyük öneme sahiptir. Dmoz dizinine ekli siteler, arama sonuçlarında büyük öncelik kazanmaktadırlar.
 
Site Yüklenme Hızı
Bilgi : Site Yüklenme Hızı ne kadar fazla olursa, kullanıcılar ve arama motoru botları sitedeki içeriklere o kadar hızlı ulaşırlar. Sitelerin hızlı indexlenmesi ve ziyaretçilerin daha fazla sitede dolaşmasını sağlamak için sitenin hızlı olması gerekmektedir.
 
Strong ve Bold Etiketleri Kullanımı
Bilgi : Anahtar kelimeler, sitede kalın ve italik bir şekilde gösterilerek, arama motoru botları tarafından daha dikkat çekici hale getirilmesi sağlanmalıdır.
 
I ve Em Etiketleri Kullanımı
Bilgi : Anahtar kelimelerin sitede italik olarak gösterilmesi i ve em kodlarıyla sağlanmaktadır.
 
Kalıcı Bağlantı Durumu
Bilgi : Arama motoru dostu url yapısı sayesinde, sayfalar google tarafından daha üst sıralara çıkarılmaktadır. Özellikle anahtar kelimelerin urller içerisinde yer alması önemli bir fayda sağlamaktadır.
 
İçerik - Kod Oranı
Bilgi : Bir sitedeki içerik boyutu, kod boyutuna oranı ne kadar fazla ise, o sitenin temiz bir kodlamaya sahip olduğu ve arama motorlarına dost olduğunu söyleyebiliriz. Bir sitedeki içerik / kod oranı %25 in altında olmamalıdır.

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :


Bu sitenin tüm hakları saklıdır. Emine SELÇUK 2007-2012© Emine Sel�uk    0
emineWEBTR