Türkçe   English   Site Haritası.  


  BİLGİ PAYLAŞIMI 
Ders Notları
İnternet
Kişisel Gelişim
Klavye kısa yollar
Komutlar - Kısa Yollar
Markalaşma
Personel Yönetimi
Satış - Pazarlama
Web Sitenize MSN Üzerinden Canlı Destek Verin!
Yönetim/Organizasyon
Zaman Yönetimi
Best Of FW Maillerim:)
E-Posta
Kutlamalar
Küçük Kodlar
SEO
• Arama Motorları ve Dizinlere (Google, Yahoo, MSN, dmoz) Kayıt
• Backlink Nedir?
• Dmoz’a Nasıl Kayıt Yapılır?
• Domain Bazılı Seo Yönetimi
• Görseller
• SEO Analizi
• SEO Teknikleri (SEOmoz 2009 Anketi)

Site İçi Arama

Backlink Nedir?

Backlink : Faaliyette olan bir websitesinden, başka bir siteye doğru verilmiş olan url bağlansıtıdır. Arama motorlarının mantığı şudur; Referans sistemi şeklinde düşünebilirsiniz.Normal hayatta sık sık duyduğumuz kefil gibi birşey de diyebiliriz.Yani; Bir websitesinin,başka bir websitesine vermiş olduğu referans bağlantı şeklinde tanımlayabiliriz. Referans gelen yerin kalitesi sizin kalitenizide ortaya koyar. Bunu da şöyle düşünün,kefilin büyüklüğü ile güvenin artması şeklinde.


Peki Backlink’in Faydaları Nelerdir ?

1-Arama motorlarının sitenizi daha hızlı indexlenmesini sağlar.

2-Arama motorlarında sıralamanızın yükselmesini sağlar.

3-Bu sayede hit artışı gerçekleşir.

3-Google Pagerank değerinizin artmasına neden olur.


Backlink’in Zararları Nelerdir ?

Aşağıda da bahsettiğim üzere, yeni açılan bir siteye aniden backlink alımı ceza almanıza neden olacaktır. Gereksiz sitelerden, tabir-i caizse çöplük sitelerden backlink alımı size avantaj yerine dezavantaj sağlayacaktır. Pek etkili değildir ama yine de ne gereği var, mantığıyla aşağıda nasıl backlink almanız gerektiğini açıkladım.

Backlink Çalışması

Herkesin ortak sorunlarından birisi de backlink sorunudur.Backlink çalışması sitenizin google sıralamalarında yükselmesine etken olan en büyük etkilerden biridir.Kısaca ben backlinksiz bir sitenin pek fazla yükseleceğini düşünmüyorum.Burdaki yükselmeden kasıt çok kötü durumdan iyi duruma gelmiş olmak değildir.Kötü durumdayken çok iyi duruma gelmektir.Gelelim sitemize uygulayacağımız backlink çalışmalarına;

Sitem yeni, nasıl bir backlink çalışması yürütmem gerekiyor ?

Sitenin yeniyse google tarafından olumlu bir site olarak görülür.Google hemen önyargı ile bakmaz sitenize, bir deneme süresine alır sitenizi, bu süre içinde sitenin hal ve hareketlerine göz gezdirir.İlk zamanlar sitenizde iyi bir sıralama gözlemleyebilirsiniz,çünkü google bunu yeni tüm sitelere yapıyor,eğer bu süre içinde copy/paste içerik ile sitenizi ordan burdan bulma yazılarla dolduruyorsanız google hakkınızda iyi düşünmeyi yitirecektir.Zamanla bu sizi aşağı çekecektir.

Sitenin yeni olması dolayısıyla birden backlink çalışması yapmamanız gerekiyor.Çünkü google bu tür aniden yükselme hevesinde olan sitelere sandbox uygulaması yapar.Kısaca sandbox’a düşersiniz.Gerçi sandbox varmı yokmu o bile belli değil ama yine ortada bilinen bir cezalandırma sisteminin olduğudur.Backlinklerinizi ilk 1-2 hafta 1-2 site ile daha sonra yavaş yavaş artırarak devam edebilirsiniz.Aniden yüklenmeyi kesinlikle aklınızdan çıkarın.

Sitem eski, nasıl bir backlink çalışması yürütmem gerekiyor ?

Siteniz eski ise zaten belli başlı deneyimler yaşamışsınızdır.Site az çok görmüş geçirmiştir, Google sitenizin kalitesini belirlemiştir. Backlink çalışmasında yine aynı anda değilde, yavaş yavaş çalışmalara başlayın.Herkes tarafından bilinen bir gerçek varki arama motorlarının yaşlı domainlere imtiyaz sağladığıdır. Çünkü google ne yapmak istediğinizi, sitenizi artık kendi çocuğu tanımaktadır. Bir nevi bizim kafamızı okuyor diyebiliriz. Şimdi her ikisi için ortak olan nerden backlink almalıyım ? sorunun cevabına geldi.

Peki Backlink alınacak sitelerin özellikleri neler olmalı ?

1-İndex sayısı fazla olmalı

2-Pr değeri ne kadar yüksek olursa o kadar iyi.

3-Sitenizin İçeriği ile aynı içeriğe sahip olmalı.

4-Sitenin uzun zamandır faaliyette olması.(Domain yaşı)

5-Alexa değeri oldukça düşük olmalı.

6-Siteden çıkış yapılan link sayısının az olması.

7-Sitenin içeriğinin özgün olmasına dikkat edin.

8-Dmoz gibi dünyaca bilinen kaliteli dizinlere kayıtlı sitelerden backlink almak.

9-Sitenin güncel olması

10-Site dilinin,sizin site diliyle aynı olması gibi etkenlerdir.

Başka yerlerden backlink alamaz mıyım?

Başka sitelerden de backlink alabilirsiniz.Yabancı sitelerden de alabilirsiniz.Dmoz kayıtlı olmayan sitelerden de alabilirsiniz.Fakat bu sitelerden alacağınız backlinkler yukarda saydığım 10 kritere uygun sitelerden alınan backlinklerden zayıf olacaktır.

Peki bunlar iyi hoşta Hangi Backlink Daha Değerlidir?

Pagerank değeri yüksek olan websitelerinden aldıgımız backlinkler çok değerlidir. Bundan dolayıdırki bu tarz sitelerden backlink almamızda kolay değildir tabiki, Çünkü bizim istememiz birşeyi değiştmiyor onların vermesi önemlidir.

İşte bazı backlinkler ve etkileri biraz bahsedelim.

* Bir websitemiz var ve aynı içerikten pr değeri düşük bir başka siteden backlink alıyoruz işte bu içeriği farklı olan ama pr değeri yüksek siteden aldığımız backlinklerden çok daha önemlidir. Nedenmi çünkü o google tarafından rakibimiz olarak kabul edilmektedir. İşte durum böyle olunca Google tarafından hımm bu rakibinden referans gösteriliyor diyerek bizi değerli kılıyor.

* Değişik kodlamalarla meydana gelen sitelerden backlink alımı daha arama motorları tarafından daha değerli görülmektedir. Örneğin Php ile kodlanan 5 siteden link almaktansa, veyada 5 tane asp ile kodlanan siteden link almaktansa ikisinden de 1 er tane almak daha faydalıdır ki bana katılan bazı seo uzmanlarıda illaki olucatır bu denenmiş ve tecrübelerden esinlenerek buraya yazılmıştır.

* İçeriği kopya olan pr4 bir siteden link almak yerine, içeriği özgün olan bir pr2 den link almak daha mantıklıdır. Çünkü google için özgün içerik ALTIN değerindedir.

* Dmoz kayıtlı sitelerden alınan linklerin değeri ise asla tartışalamaz.

* Ve edu, gov gibi uzantılı domainlerden alacagımız linler normal sitelerin linklerinden çok daha değerli olarak bilinmektedir.

* Fazla link çıkışı olan sitelerden backlink almanın hiç bir önemi yoktur.

* Diyelimki 1 ay sonra bir kelimeyi gözümüze kestirdik o kelimede çıkmak istiyoruz ve bunuda backlinkle gerçekleştiriceğiz işte yapılan hata 60 backlink alıyoruz ve 1 ay sonra bakıyoruz hala yokuz o kelimede. Neden ? çünkü bunu 1 aya bölerek günde 2 tane almamız daha faydalı olacaktır.

* Peki her link uygunmudur iyimidir. Asla değildir uygun olmayan içerikli sitelerden alınacak linkler bizede uygun olarak yansımayacak aksine kötü yansıyacaktır.

* Aynı ip üzerinden asla link almayınız, Farklı iplerden almanız gerekmektedir.

* Ve son olarak backlink almak çok önemlidir diyenler backlink almak aslında sadece indexleri daha hızlı almamızı sağlamaktadır onun haricinde çok fazla yararı olmadıgı gibi zararlarıda vardır.

Söylemeden geçemeyeceğim tek bir link almak yerine son zamanlarda makale tanıtım şeklinde alacagımız kalıcı linkerin yerini asla hiç bir şeye değimeyin

  Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış

  Yorum Ekle

Ad Soyad :
E-Posta :
Mesaj :
Güvenlik Kodu :


Bu sitenin tüm hakları saklıdır. Emine SELÇUK 2007-2012© Emine Sel�uk    0
emineWEBTR