| 
               
            Oysaki etiket bilgileri, doğru alışveriş yapma ve sağlıklı  beslenmenin haritasını gösteriyor. Gıda mühendisi Kübra Koyuncu sağlık  için etiket dilinin öğrenilmesi gerektiğini söylüyor. Etikette besin öğe  değerleri, üretici firmaya ait bilgi ve üretim izinleri, içindekiler  listesi, porsiyon miktarı gibi bilgiler yer alır. Kübra Koyuncu ürün  satın alırken özellikle HACCP gıda güvenlik belgesi, son kullanma tarihi  ve ’e’ simgesinin kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor. HACCP  belgesinin tehlike analizi ve kritik kontrol noktasını ifade ettiğini  söyleyen Koyuncu, "HACCP, üretim sırasında gıda maddesi ya da ambalajına  herhangi bir bulaşma olmasına karşı alınacak önlemlerin bütününü  kapsar. HACCP belgesi bulunmayan hiçbir ürün satın alınmamalı. Ayrıca  ISO22000 belgesi taşıyan ürünler tercih edilmeli. ISO22000, HACCP  belgesini de içinde barındırır ve üretim standartlarının dünya  standartlarıyla aynı olduğunu gösterir." diyor. Koyuncu, etiket  üzerindeki ’e’ simgesinin yasal olarak kabul edilmiş ürün hacmi ya da  ağırlığına işaret ettiğini dile getiriyor. ’e’ işaretinin, E kodlu katkı  maddeleri ile karıştırılmamasını söyleyen Koyuncu, bu simgenin ürün  ağırlığını gösterdiğini belirtiyor. Öte yandan İstanbul Tüketici Hakları  Zabıta Birimi yetkilileri, etiket ve tarifedeki gramajlara uyulup  uyulmadığını kontrol ettiklerini dile getiriyor. 
            EtiketLER BİZE ne söylüyor? 
            Zenginleştirilmiş: Bir ürüne üretim aşamasında çeşitli besin  öğelerinin ilave edilmesidir. C vitamini zenginleştirilmiş meyve suları,  iyotlu tuz gibi ürünler zenginleştirilmiş ürünlerdir. 
            Taze dondurulmuş: Besinlerin taze halde iken hızla dondurulmasıdır. 
            Azaltılmış: Bu besinler, kendine benzer ve normal üretilmiş  besinlere göre yüzde 25 oranında daha az enerji, yağ veya kolesterol  içerir. 
            UHT: Besinde bulunan mikroorganizmaların yüksek ısıda  öldürülmesidir. Bu tür ürünler oda sıcaklığında açılmadan 3 ay  bekletilebilir. Ancak açıldıktan sonra buzdolabında saklanması gerekir. 
            Homojenize süt: Sütten yağın ayrılması sonucunda, sütün pütürsüz ve berrak bir yapıya sahip olmasıdır. 
            Pastörize: Süt ve yumurta gibi besinlerde vücuda zarar  verebilecek bakterilerin, yüksek ısıda kısa süre ısıtılıp hızla  soğutularak yok edilmesidir. 
            Doğala özdeş aroma: Kimyasal yollarla sentezlenen ve kimyasal yapısı, doğal aroma maddeleri ile aynı olan maddelerdir. 
            Parti no: Aynı koşullarda ve zamanda üretilen, ambalaj, ambalaj  büyüklüğü, sınıf, tip, çeşit ve boyu aynı olan ürünler veya ambalajlar  topluluğudur. 
            Hidrojen yağ (trans yağ) : Sıvı bitki yağların hidrojen bulunan  bir ortamda ısıtılmasıyla katı yağa dönüşmesidir. Hidrojen yağ, kötü  kolesterolü yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda iyi kolesterolü de  düşürür. İçindekiler listesinde bu yağların sonlarda yer aldığı ürünleri  tercih edin. 
            Meyve nektarı: Bazı meyvelerin suyu ya da püresi tüketime uygun  değildir. Ya kıvamı koyu (kayısı, şeftali) ya da tadı çok ekşidir  (vişne, limon). Bu tür meyvelerin belirli miktar su ile seyreltilmesi ve  su ile bozulan tat dengesinin şeker vb. maddelerle yeniden kurulmasına  nektar denir. Meyve oranları, yüzde 25 ile 99 arasında değişir. 
            Aromalı içecek: Ürünün içeriğinde yüzde 0 ile 9 arasında meyve bulunur. 
            Emülgatör: Bir gıda maddesinde, yağ ve su gibi iki veya daha  fazla fazın homojen bir karışımını oluşturan veya sabit tutan maddelere  verilen genel addır. 
            MSG (Mono sodyum glutamat): Lezzet artırıcı katkı maddesidir.  İçeriğinde MSG bulunan ürünleri kesinlikle tercih etmeyin. Bu madde,  böbrek ve karaciğer hasarı, alzheimer, parkinson, obezite gibi birçok  hastalığa yol açabiliyor. 
            Barkod: Bir ürünün elektronik cihazlar tarafından kolay bir  şekilde tanınmasına imkân verebilmek için geliştirilmiş özel görsel  veridir. Barkod numara ve şekli her ürüne göre değişir. Ayrıca her  ülkenin farklı ön barkod numaraları vardır. Türkiye’nin ön numarası  869’dur. Yani barkod numarası 869 ile başlayan ürünler Türkiye’de  üretilmiştir. 
             |